NBV-festivalen 1980  Tisdag 10 juni

EN VANLIG MäNNISKA

efter en roman av Akos Kertesz , dramatiserad och framförd av en gruppfrån NBVs teaterverkstad i Stockholm

 

En vanlig människa skulle också lika gärna kunnat heta "En riktig människa". Det är nämligen vad den manlige parten i detta skådespel för två drömmer om. Att bli en riktig, vanlig människa som blir accepterad av andra och, framförallt, av sig själv. Men han orkar inte riktigt med de krav han ställer på sig själv. Han vill leva sitt eget liv, men lever hela tiden genom andra. När Makra, som han heter, träffar Vali i Budapest och flyttar ihop med henne försöker han bli som hon. Hon däremot försöker nå konstnärlig integritet, men drömmer samtidigt om att bli berömd, en stor konstnär. Hon älskar med kroppen,men inte mer. Hon kan ge sin kropp men inte sin själ, ett vanligt konstnärligt dilemma.
"Makra - en vanlig människa" hette boken som kom ut 1978. Den utspelar sig i Ungern efter den så kallade Ungern-krisen. Gabriella Hagelberg - Mats Blückert har dramatiserat den första delen av denna bok. Resultatet blir en smula fragmentariskt. Inledningen till exempel är förbryllande, man får inget grepp om den. Hade det inte varit bättre att koncentrera sig på Makras och Valis förhållande? Dialogerna känns ocks fragmentariska och stympade.
Rent sceniskt tycker jag dock det här är en fin uppsättning. Det händer hela tiden något på scenen och de två skådespelarna har tagit tillvara scenens djup. Valis roll spelas också med en intensitet som tyder på att romanen engagerat henne.
Det finns många frågor att ställa runt den här pjäsen, men det är svårt att veta vilka frågor som ska ställas när man inte läst boken.Och egentligen ska det väl räcka med att se dramatiseringen av en bok. Det är alltså en brist i uppsättningen, när man känner det nödvändigt att "gå till källan".
Sammanfattningsvis kan man säga att det här är en spännande och ambitiös uppsättning som dock, i likhet med en viss statsminister, inte nådde ända fram.

Hans Stertman